Plosnite de pat, cunoscute științific sub denumirea de Cimex lectularius, sunt insecte parazite care se hrănesc cu sânge uman.

Ele au corpul mic, aplatizat și culoare brun-roșcată, iar dimensiunea lor poate varia în funcție de vârstă și condiții de hrănire.

Ploșnițele de pat sunt nocturne și se ascund în crăpături, fisuri sau în jurul locurilor de odihnă pe timpul zilei.

Pentru combaterea plosnitelor se recomanda sa se foloseasca solutii profesionale de insecticide K-othrine si Solfac sau un amestec de CY 10 si Kothrine.

Aceste insecte au capacitatea de a detecta căldura corpului uman și dioxidul de carbon emis în timpul respirației, ghidându-le către gazdă pentru hrănire. Ploșnițele de pat se hrănesc prin înțeparea pielii și suptul sângelui, provocând adesea mâncărimi și umflături la locul înțepăturii.

Infestările cu plosnite de pat pot apărea în locuri aglomerate, cum ar fi:

  • hoteluri,
  • hosteluri
  • case cu mobila folosită.

Ele pot călători în bagaje, haine sau alte obiecte personale.

Pentru combaterea eficientă a plosnitelor de pat, se recomandă:

  • utilizarea unor tratamente specifice,
  • insecticidele cu spectru larg și
  • curățarea riguroasă a lenjeriei de pat și a zonei afectate.

În cazul unei infestări semnificative, este recomandată intervenția profesională pentru a asigura eliminarea completă a dăunătorilor.

Prevenirea constă în igiena regulată, verificarea și curățarea atentă a locurilor de odihnă, și inspecții periodice pentru a depista semnele timpurii ale prezenței ploșnițelor de pat.